Белгийски боец, един от най-влиятелните членове на свързаната с „Ал Кайда“ групировка „Джебхат ан Нусра“, е бил ликвидиран при въздушен удар на американски безпилотен самолет в Сирия.

Това е станало във вторник в провинция Идлиб, съобщи белгийската телевизия РТБФ.

„Чернокожият емигрант от Брюксел, известен под псевдонима Абу Сулейман ал Белжики (истинското му име е неизвестно), е бил убит във вторник при въздушен удар на американски безпилотен самолет в провинция Идлиб, потвърдиха източници от белгийската полиция“, отбеляза телевизионният канал.

Медията посочи, че американската авиация рядко нанася удари по групировката „Джебхат ан Нусра“, която Вашингтон дълго време е смятал за част от умерената опозиция.

Ал Белжики обаче е бил член на терористичната групировката „Хорасан“ в състава на „Ан Нусра“, която е подготвяла терористични актове в западни държави.

Заедно с Ал Белжики е бил убит и негов близък приятел – друг френскоезичен белгиец по произход от Руанда – Анди Бизала Лубанза.

Преди дни „Ан Нусра“ потвърди смъртта на говорителя си Абу Фирас ас Сури, убит при американски въздушен удар в неделя.

Сури е работел с Осама бин Ладен и други основатели на „Ал Кайда“ за обучаване на терористи и извършване на атентати по света.