Съединените щати изпращат специални части в Ирак за борба с „Ислямска държава”.

Елитните отряди ще изпълняват мисии по спасяване на заложници, залавяне на джихадисти и събиране на информация, като това може да става и на територията на Сирия.

Междувременно германското правителство одобри план за военно участие на страната срещу терористите от Ислямска държава. Разузнавателни самолети Торнадо, фрегата в помощ на френския самолетоносач Шарл де Гол, самолет за зареждане във въздуха на френските изтребители и 1200 военни от Бундесвера ще участват във военната операция срещу ИДИЛ. 

Германското участие ще бъде не само в подкрепа на Франция, но и на коалицията, водена от САЩ и Ирак. Освен това ще бъде координирано и с Русия.

„Това, което се случи в Париж ни касае пряко. Затова от солидарност днес сутринта звехме решението да застанем на страната на Франция и да се ангажираме с военна помощ срещу Ислямска държава и подобни групировки”, заяви Франк-Валтер Щайнмайер, министър на външните работи на Германия.

Мисията е със срок от една година, но не изключено след това да бъде продължена. Изрично се подчертава, че Германия ще окаже само логистична и разузнавателна подкрепа на международната коалицията срещу „Ислямска държава”.

В същото време военните предупредиха, че без добър план, подобна операция може да продължи и 10 години. Решението на германския парламент се очаква тази седмица.