Съединените щати изпращат още 400 военни в Сирия, които ще подкрепят офанзивата срещу "Ислямска държава" в град Ракка, съобщи в Багдад американски военен говорител, цитиран от Франс прес.

"Тези сили ще бъдат разположени временно", каза полковник Джон Дориан и потвърди информацията по този въпрос, публикувана във в. "Ню Йорк таймс", посочва БТА. 

Междувременно подкрепяната от САЩ коалиция на сирийски милиции е заявила пред американски отговорни представители, че Турция не трябва да има роля в офанзива за отвоюване на град Ракка от "Ислямска държава", заяви говорителят на коалицията, цитиран от Ройтерс.

Турската страна е окупационна сила и не може да й се позволи да окупира още сирийска земя, каза пред Ройтерс говорителят на Сирийските демократични сили Талал Сило.

Той посочи, че Сирийските демократични сили са отправили това послание на среща с американския сенатор Джон Маккейн и с американски отговорни военни представители в Северна Сирия миналия месец. 

Сило изтъкна също, че ще бъде въпрос на седмици Сирийските демократични сили да достигнат до покрайнините на Ракка, след като отрязаха последния главен път към града тази седмица. Ние очакваме, че в рамките на няколко седмици ще има обсада на града, каза той.