Днес е решителният ден, в който американците ще изберат 45-ия си държавен глава.

Право на глас имат около 219 млн. граждани.

На предишните президентски избори през 2012 г., когато за втория мандат в Белия дом беше избран демократът Барак Обама, избирателната активност в страната беше малко над 57%. Предварителни проучвания на избирателните нагласи показват, че днес можем да очакваме по-голяма активност – 60, дори 70%, предаде специалният пратеник на bTV Иван Георгиев. Това повишаване може да бъде обяснено с изключително интензивната и напрегната предизборна кампания, която върви през изминалата година и поляризира американското общество по отношение на двамата основни кандидати – Хилари Клинтън и Доналд Тръмп.

Тръмп се надява да спечели тези избори с гласовете на мъжете от работническата класа, докато Хилари Клинтън се радвана подкрепа от страна на латиноамериканците, голяма част от афроамериканците и белите образовани жени.

На предишните президентски избори един на всеки пет гласували отговаря на профила „бяла образована жена“.

От друга страна стана ясно, че разликата в рейтингите вече е в рамките на статистическата грешка, така че изходът от днешния вот ще бъде решен от избора на хората, които не гласуват според своите тяснопартийни предпочитания.

Избирателната система в САЩ е доста по-сложна и американските граждани не избират пряко своя президент.

Как става избирането на президента?

Макар да са млада държава на няма и два и половина века, Съединените щати имат най-стабилната политическа система в света. От 1845 г. до днес, независимо от събитията във или извън страната, изборите за президент се правят по един и същи начин и винаги са във вторника след първия понеделник на ноември.

Снимка: bTV

За да стане президент, кандидатът или трябва да спечели първичните избори и партийната номинация, или да бъде подкрепен от инициативен комитет. Той трябва и да съумее да набере стотици милиони долари дарения за кампанията.

Вотът не е пряк. Американците гласуват за своя фаворит в родния си щат, но изборът се прави от Федерална избирателна колегия.

Снимка: bTV

В нея всеки щат разполага с толкова гласове, колкото представители има общо в двете камари на Конгреса. Така например, ако във Флорида спечели един кандидат, всичките 29 гласа от щата след това отиват за него.

Снимка: bTV

Сложната система отразява заложеното в конституцията разделение на федералната и щатските власти. Така може да се получи аномалията да спечели кандидатът с по-малко номинални гласове, както се случи през 2000 г. след ръчното броене в същия щат. Избирателната колегия формално гласува за президент на 18 декември.

Снимка: bTV

Членовете ѝ са задължени – по съвест или под клетва в различните щати, да дадат гласа си за кандидата, спечелил в техния щат.

До края на декември всички федерални институции трябва да бъдат уведомени за резултата от гласуването на избирателната комисия. А на 6 януари гласовете на избирателната колегия се броят и в двете камари на Конгреса.

Снимка: bTV

За повече от 200 години в Конгреса са внесени над 700 предложения за реформиране на избирателната система и премахване на непрекия вот. Без резултат.

Очаквайте преките включвания на Теодора Трифонова и Добромир Иванов от щаба на Клинтън в Ню Йорк и на Иван Георгиев и Борис Пинтев от щаба на Тръмп в сърцето на Манхатън във всички емисии на bTV Новините.