САЩ искат среща на Съвета за сигурност на ООН заради Северна Корея
Европейският съюз очаква Северна Корея да се придържа към международните си задължения
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Съвет за сигурност на ООН
Снимка: БГНЕС

Американското представителство към ООН призова за спешна среща на Съвета за сигурност към ООН в отговор на последното севернокорейско ракетно изпитание, предаде CBS News.

САЩ иска Съветът за сигурност да се срещне и да обсъди отговора на международната общност на последните действия, които Северна Корея извърши.

Държавният секретар Рекс Тилърсън осъди изстрелването на ракетата, която попадна в японски води, заявявайки, че това е „нарушение на множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН, които отразяват волята на международната общност“.

Северна Корея потвърди за втора междуконтинентална балистична ракетаПхенян определи изстрелването като сурово предупреждение към САЩ, а Тръмп осъди като заплаха за света ракетните изпитания

Тилърсън заяви, че Русия и Китай са „основните икономически помагачи на севернокорейската ядрена и ракетна програма“.

Европейският съюз очаква Северна Корея да се придържа към международните си задължения и да не насърчава напрежението, предаде EU Reporter.

„Както бе казано по време на последната среща на европейските външни министри през юли, Европейският съюз е обединен в твърдението си, че действията на КНДР представляват сериозна заплаха за международния мир и сигурност.

Очакваме КНДР да се въздържа от още провокативни действия, които могат да увеличат регионалните и глобални напрежения“, се казва в изявление на Европейския съюз.

Очаква се Федерика Могерини да говори по този въпрос по време на срещата си с външните министри на Южна Корея и други страни, особено от регионалния форум АСЕАН. Срещата ще се проведе в Манила на 6-ти и 7-ми август. По информация на агенция "Фокус"

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре