Две от най-влиятелните страни в Съвета за сигурност на ООН отхвърлят призива на Либия за отменяне на оръжейното ембарго на ООН, за да може тя да се защити от групировката „Ислямска държава”.

Според САЩ и Великобритания потъналата в хаос страна най-напред се нуждае от правителство на националното единство.

На извънредна среща на Съвета вчера либийският външен министър поиска ембаргото да се отмени, тъй като джихадистката групировка се установява в Северна Африка и настъпва към Европа.

„Ако не бъдем снабдени с оръжие, това ще е полза единствено за екстремистите”, каза Мохамед ал Дайри. Лондон и Вашингтон обаче открито се тревожат от възможността още оръжие да влезе в страна, в която има две правителства, множество въоръжени групировки и висок риск оръжията да попаднат в неподходящи ръце. И двете държави смятат, че ембаргото трябва да се запази.

Като постоянни членове на Съвета за сигурност те могат да наложат вето и да блокират всяко предложение.

„Проблемът е, че в Либия няма правителство, което да е ефективно и да има контрол над територията си”, заяви британският външен министър Филип Хамънд при посещение в Испания. „Няма либийски въоръжени сили, които международната общност ефективно да подкрепи”, добави той.

Ако просто изсипем оръжие в ръцете на една или друга фракция, както по същество беше предложено, това няма да доведе до решаване на кризата в Либия, няма да направи и Европа по-сигурна, ще създаде по-голям риск, каза Хамънд.

Говорителката на Държавния департамент Джен Саки каза, че американската позиция в подкрепа на ембаргото не се е променила. Съветът за сигурност днес ще обсъжда внесена от Йордания проекторезолюция, предвиждаща вдигане на оръжейното ембарго за Либия.

Четири години след началото на бунтовете срещу Кадафи, в Либия има две правителства и на практика пълно отсъствие на държавност.

Вчера западните правителства отхвърлиха и египетското искане за международна военна намеса заради екзекуцията от „Ислямска държава” на 21 християни.