Комуникацията между САЩ и Русия относно отделните им военни кампании срещу групировката "Ислямска държава" се подобрява и активизира, съобщиха американски източници, цитирани от Асошиейтед прес.

По думите им двете страни си споделят информация в реално време и дори очертават някои от стратегическите си цели за предстоящите месеци.

В тези разговори Русия е посочила ясно, че приоритетът й в Сирия в областта на борбата с тероризма е отвоюване на град Палмира.

САЩ са решени да упражнят натиск върху град Ракка, който е главна квартира на "Ислямска държава".

Руснаците са споделили, че след като бъде превзета Палмира, ще насочат усилията си срещу силите на "Ислямска държава" в град Дейр аз Зур, казаха източниците, пожелали анонимност, тъй като нямат право да говорят публично по темата.

Поверителните разговори не се концентрират върху противоположните позиции на двете държави в сирийската гражданска война, в която Русия се бие на страната на правителството, а САЩ подкрепят бунтовническите групировки.

В тези разговори САЩ и Русия оставят настрана откритата си враждебност, включително обвиненията на Вашингтон, че Русия е извършила военни престъпления в Алепо и тези на Русия, че САЩ подпомагат терористични групировки като "Ал Кайда".