Правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп поддържа от няколко месеца редовни контакти по необявен дипломатически канал със Северна Корея, предаде АП, като се позова на свои източници.

Предмет на разговорите са били американски граждани, намиращи се в севернокорейски затвори, и влошаващите се двустранни отношения.

Досега бе публично достояние, че двете страни са обсъдили освобождаването през юни на американския студент Ото Уормбиър. Не беше обаче известно, че контактите им са продължили, нито че те са обхванали теми, различни от съдбата на американските затворници в Северна Корея, отбелязва АП.

Снимка: Reuters

Добре осведомени източници, пожелали анонимност, заявиха, че в хода на тези разговори засега не е постигнат особен резултат за успокояване на напрежението около ядрените оръжия на Пхенян и успехите му в сферата на ракетните технологии. По думите им обаче задкулисната дипломация би могла да послужи като основа за по-сериозни преговори, включително и по темата за ядрените оръжия на КНДР, ако двете страни решат да започнат диалог.

Контактите се осъществяват редовно между Джоузеф Юн, специалния американски представител по въпросите на политиката към Северна Корея, и Пак Сун-ир, високопоставен дипломат в мисията на Пхенян в ООН, уточниха цитираните източници.

Снимка: Reuters

В официалните среди тези контакти биват наричани „Нюйоркския канал“. Юн е единственият американски дипломат, който е във връзка със свой севернокорейски колега. Основно каналът има за цел Вашингтон и Пхенян да могат да си препредават информация.

Междувременно руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви днес, че реториката на двете страни по въпроса за севернокорейската ядрена програма се е изострила прекалено много, предаде Ройтерс. Той заяви, че рисковете от конфликт между САЩ и Северна Корея стават много големи, но Москва се надява в крайна сметка здравият разум да надделее.

Германският канцлер Ангела Меркел пък заяви, че не съществува военно решение на спора между САЩ и Северна Корея, и призова за спиране на изострянето на реториката. „Германия активно ще участва във всякакви невоенни решения“, каза тя.

В случай че Северна Корея атакува базите на САЩ на тихоокеанския остров Гуам, съюзниците от НАТО няма да окажат автоматично военна помощ на Вашингтон, заяви вчера говорител на Алианса, цитиран от ДПА. По думите му островът не влиза в територията, обхваната от Северноатлантическия договор и оказването на помощ на САЩ, ако такава бъде поискана, ще стане след политическо решение на съюзниците. Много малко вероятно е съюзниците да откажат помощ, твърдят дипломатически източници от НАТО, цитиран от ДПА.