САЩ и Китай се присъединиха официално към глобалното споразумение за климата, постигнато в Париж през 2015 г., предадоха световните агенции.

На церемония в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в китайския град Ханчжоу американският президент Барак Обама и китайският му колега Си Дзинпин предадоха на генералния секретар на ООН – Бан Ки-мун, документите, удостоверяващи, че страните им официално стават част от договора.

Снимка: Reuters

Обама заяви, че САЩ държат на ангажимента си да бъдат глобален лидер в борбата с климатичните промени и че Парижкото споразумение може да бъде запомнено като „момента, в който най-накрая сме решили да спасим нашата планета“.

Си Дзинпин нарече споразумението крайъгълен камък, ознаменуващ „появата на глобална система за управление“ по отношение на климатичните промени.

Бан коментира, че е оптимист и вярва, че документът, може скоро да влезе в сила, при положение че вече е одобрен от Китай и САЩ.

Снимка: Reuters

Парижкото споразумение за климата беше прието на 12 декември 2015 г. след конференция по въпросите на климата във френската столица. 195 участници във форума се договориха да не допуснат до 2100 г. средната температура на планетата да се увеличи с повече от 2 градуса в сравнение с доиндустриалната епоха.

Учените смятат, че по-голямо увеличение може да доведе до необратими екологични последствия.

Споразумението трябва да замени сега действащия Протокол от Киото след 2020 г.

Снимка: Reuters

Условие за влизането му в сила е да го ратифицират най-малко 55 страни, които произвеждат 55% от световното количество емисии парникови газове.

До днес 23 държави го бяха ратифицирали, но те отделят общо 1,08% от емисиите парникови газове в света.

Китай отделя малко над 20%, САЩ – 17,9%, Русия – 7,5%, а Индия – 4,1%, резюмира Ройтерс.