Съединените щати и Израел обсъждат създаването на противоракетна отбрана от ново поколение. Това е съобщил президентът Барак Обама в хода на телеконференция с представителите на еврейските организации в САЩ, съобщават световните агенции.

"Вече няколко месеца водим дискусии с израелското правителство относно задълбочаване на сътрудничеството в областта на сигурността. Това сътрудничество може да включва програми за създаване на система за противоракетна отбрана от следващо поколение", е заявил Обама.

Телеконференцията протече при закрити врата, като Белият дом не пусна официална информация след приключването й.

В хода на разговора Обама се е опитал да успокои събеседниците си относно притесненията на Израел по споразумението за ядрената програма на Иран. Съглашението бе разкритикувано остро от израелския премиер Бенямин Нетаняху и донякъде влоши отношенията между САЩ и Израел.

"Дребни семейни разногласия", е бил коментарът на Обама.

"Както и досега, ще продължим да се грижим за осигуряването на безопасността за нашия главен съюзник в Близкия Изток. Уверен съм, че американско-израелските отношения бързо ще се подобрят, когато международната общност и Иран започнат да изпълняват условията по съглашението. Израел ще се убеди, че сделката с Иран отговаря на интересите на всички страни и подлежи на надеждна проверка", е посочил американският президент.