Експерти определиха страните, които оставят най-много боклуци на околоземна орбита.

Списъкът се оглавява от САЩ, които са отговорни за 3999 големи отломки. Русия е на второ място - 3961 условни единици космически боклук, а третото място заема Китай - 3475 условни единици. На околоземна орбита са оставени над 14 000 фрагмента от излезли от строя спътници, космически станции и ракети. С всеки изминал ден броят им се увеличава.

Експертите не изключват възможността в бъдеще натрупването на космически боклуци да доведе до т.нар. синдром на Кеслер - хипотетична ситуация, при която космическите боклуци на околоземна орбита ще доведат до пълна неизползваемост на близкия космос. Казано с други думи, на пътя на орбиталните корабостроителници, фабрики и градове има препятствие, което сами сме създали.

През лятото на 2017 г. учени от ЕС предложиха да се използват магнитни "влекачи" за събиране на космически боклук. В съответствие с проекта събирачът на космически боклук трябва да съдържа охладени до свръхниски температури свръхпроводящи електромагнити. Ориентирането на "влекача" ще се извършва по магнитното поле на Земята.

Понастоящем боклуците на околоземна орбита не се събират.