Френските консерватори смениха името си. Предложението дойде от бившия президент Никола Саркози и получи подкрепата на 83 процента от партийните членове.

В момента партията се казва "Съюз за народно движение" (UMP - Union pour un mouvement populaire). Неподготвен човек веднага започва да си задава въпроси какъв е този съюз и защо след като се съюзяват французите тръгват нанякъде да се движат.

UMP идва на бял свят от сливането на три формации - голистката "Сбор за републиката" (RPR - Rassemblement pour la République), "Съюз за френска демокрация" (UDF - Union pour la démocratie française ) и "Либерална демокрация" (DL- Démocratie Libérale).

Те се обединяват около президентската кандидатура на Жак Ширак през 2002 година. На следващите парламентарни избори решават да се съюзят в единна листа. Наричат я "Съюз за президентско мнозинство" (Union pour la majorité présidentielle). Тогава за първи път се появява и абревиатурата UMP.

По-късно трибуквието се запазва, но зад него застава странната комбинация от думи Сбор за народно движение.

От днес нататък обаче партията ще носи името Les Républicains или "Републиканците". Местни леви активисти разкритикуваха Саркози за опита му да монополизира републиканската идея и дори заведоха дело в съда, но магистратите отхвърлиха иска.

Бившият държавен глава се аргументира, че с новото име партиятата се опитва да събере под знамената си хората, които са притеснени за упадъка на Френската република. С новото име партията се очаква да участва на следващите президентски избори през 2017 г.