На насилие от страна на Сараево Баня Лука ще отговори с отцепване от състава на Босна и Херцеговина. Това заяви босненският сръбски лидер Милорад Додик, цитиран от „Танюг”.

Той коментира заплахи, отправени от командира на армията Сафер Халивович. Сръбската общност реши да не се съобразява с решението на Конституционния съд и да проведе на 25 септември референдум за това дали да отбелязва датата на основаването на Република Сръбска (9 януари) като празник. Халивович обяви, че това всъщност ще е отделяне от състава на Босна и Херцеговина и коментира, че сърбите биха издържали максимум 15 дни военни действия.

„Ние знаем, че позицията на Халилович, който се заканва да води война, е позиция на всички в Сараево, но ако говорим хипотетично, ако се случат каквито и да е било ходове от този вид, ние в същия момент сме извън Босна и Херцеговина“, предупреди президентът на Република Сръбска.

Додик увери, че страната е способна военно да се отбранява и ако бъде нападната, че ще защитава. На въпрос дали в подобен случай разчита на Сърбия или Русия, той подчерта: „Разчитам на всички, но преди всичко на нашия народ“.

21 години след Дейтънското споразумение, Босна и Херцеговина има сериозни затруднения да се превърне във функционираща държава. Поделянето на властта между бошняци, сърби и хървати прави администрацията изключително тромава, а взаимното недоверие след години на война прави почти невъзможна идеята за обща нация. Страната освен това е сред най-големите „износители” на джихадисти за ИДИЛ.