Военни сили и подкрепления за полицейските части ще бъдат изпратени по границите на Сърбия с Македония и България, реши правителството в Белград късно снощи, предаде „Танюг”.

Целта на мярката е да бъде пресечено влизането на нелегални имигранти, а попадналите на територията на западната ни съседка да бъдат своевременно предадени на миграционните власти.

Очакванията са за вълна от мигранти основно от Афганистан и Пакистан. По думите на премиера Александър Вучич България държи напълно отворени границите си и няма никакъв контрол над движението на мигрантите.

В същото време Австрия и Унгария напълно са затворили границите си. Сърбия няма да стои със скръстени ръце между тях и да чака, закани се Вучич.

Междувременно от българското вътрешно министерство заявиха, че повод за притеснение за сигурността на границите ни няма. Миграционният поток не се е увеличил предвид опита за преврат в Турция. Командировани са толкова сили, колкото е необходимо, заяви главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов.

Данните показват, че задържаните нелегални мигранти, които опитват да влязат в страната ни, са почти два пъти по-малко от тези, които се опитват да я напуснат.

По-рано министърът на труда и социалната политика Александър Вулин отправи тежки обвинения към нашата страна: "Имаме една страна членка на ЕС - България, която държи границите си отворени и по никакъв начин не контролира движението на мигранти".

Вътрешният министър Небойша Стефанович коментира тази сутрин пред телевизия РТС, че повечето от влизащите в Сърбия не са пряко застрашени от война – 80% от тях били афганистанци и пакистанци. От съображения за сигурност, той не посочи какви сили ще бъдат изпратени на браздата.

„Защитата на границите от нелегално влизане влиза в рамките на европейските ангажименти на Сърбия”, подчерта Стефанович. По думите му подобни действия виждаме и в страните от ЕС.

„През последните две години над 1500 души бяха арестувани за каналджийство, в прокуратурата се сформираха специални екипи. Ще арестуваме ако трябва още 5000, но ще им покажем, че не си струва да се минава през Сърбия”, категоричен беше министърът.