Икономическите санкции, наложени от Европейския съюз срещу Русия, влияят на всички държави, заяви днес германският канцлер Ангела Меркел в Хелзинки.

"Русия не се придържа към принципа за общ подход. Затова ние решихме да действаме съгласувано и да въведем икономическите санкции, макар че те оказват влияние на всички страни", подчерта Меркел.

В същото време тя добави, че ЕС трябва да гради политика на сигурност не срещу Русия, я заедно с нея.

"Когато приключи Студената война и Съветският съюз престана да съществува, ние винаги продължавахме да гледаме на Русия като на партньор. Опитвахме се да взаимодействаме в икономическата сфера, ние имаме взаимна зависимост и в областта на енергийните доставки. Но нещата се промениха със събитията в Грузия, в Източна Украйна", посочи Меркел.

Междувременно председателят на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфрид Вебер заяви в интервю за германското издание Der Spiegel, че усилията на Гърция за получаване на помощ от Русия предизвикват недоволство в Брюксел и в Берлин.

Според Вебер премиерът на балканската страна Алексис Ципрас усложнява разрешаването на финансовите проблеми на страната и се опитва да „извади от играта“ страните членки на ЕС за сметка на гръцкия народ.

По думите на Меркел в Хелзинки в ЕС продължава да се работи за оставането на Гърция в еврозоната. Това ще се случи, ако страната успее да оправдае очакванията за структурни реформи, отбеляза канцлерът.

„Повечето хора в Гърция биха искали тя да остане в еврозоната. Аз също продължавам да работя за оставането ѝ във валутния съюз. Гърция има известна степен на гъвкавост по въпроса кои реформи да проведе, но мерките трябва да засилят удовлетвореността на европейскитеѝ партньори”, смята Меркел.

„Видяхме това да се случва в Ирландия, където ново правителство промени части от програмата. В крайна сметка обаче трябва да бъде възстановена финансовата стабилност на страната”, посочи германският лидер.