Отмяната на санкциите срещу Иран може да започне още през пролетта на 2016 г., заяви пред Ройтерс британският външен министър Филип Хамънд. Той е на посещение в Техеран по повод повторното отваряне на британското посолство.

Пред агенцията първият дипломат на Великобритания посочи, че отсега трябва да започне подготвителна работа, за да може заедно с вдигането на санкциите да тръгнат и инвестициите.

В друго интервю – пред Би Би Си, министърът заяви, че иранският президент Хасан Рохани, с когото той се срещна, е изпратил силни сигнали за желание за диалог и Иран иска да обърне нова страница в отношенията си с Великобритания и Запада.

Според Хамънд ислямската република е основна регионална сила, която може да бъде съюзник в борбата с тероризма: "Иран е твърде голям играч, твърде важен играч в този регион, за да бъде просто оставен в изолация".

Той обаче е на мнение, че Великобритания трябва да запази предпазливост в отношенията си с Иран заради „дълго наследено недоверие”.

Темата „Сирия”

По въпроса за Сирия, където Техеран подкрепя президента Башар Асад, Хамънд заяви пред Ройтерс, че Великобритания и Иран все още имат фундаментални разногласия за неговото бъдеще.

"Разногласия имаме само за ролята в процеса на един-единствен човек, Башар Асад. Важното е обаче, че водим разговори. Ако ще има политическо решение, трябва иранците и руснаците също да участват в този процес", посочи Хамънд.

Настъпи нов етап по уреждането на конфликта в Сирия, за който е нужно по-активно участие на Русия и Иран, каза британският външен министър, цитиран от ТАСС. "Много е важно да се води диалог с Иран и Русия", каза той.

В интервюто си за Би Би Си, външният министър добави по темата, че двете страни споделят позицията, че е нужно да се води борба срещу "Ислямска държава", но има разногласия по проблеми на човешките права в Иран.