Великобритания е готова да плати до 40 млрд. евро в рамките на споразумение с Брюксел за излизането си от ЕС, съобщава в. „Сънди телеграф”.

Според вестника, който се позовава на три неназовани правителствени източника, Лондон е готов да плати тази сума като част от по-голяма сделка, включваща подписване на търговско споразумение с ЕС.

Европейският съюз предлага Великобритания да плати около 60 млрд. евро за покриване на поетите ангажименти към бюджета на общността и иска постигането на значителен напредък в уреждането на британските финансови задължения, преди да започнат преговорите по такива сложни въпроси като бъдещо търговско споразумение, припомня Ройтерс.

„Знаем, че позицията (на ЕС – б.ред.) е 60 млрд. евро, но в действителност долната граница е 50 млрд. евро. Нашата позиция е за 30 млрд., но приемливата сума е 40 млрд. евро, макар обществеността и политиците още да не са стигнали до това положение”, цитира вестникът „високопоставен източник от правителството” в Лондон.

Друг източник заявил, че Великобритания оценява сумата на минимум 30 млрд. и максимум 40 млрд. евро, а трети посочил, че премиерът Тереза Мей желае да плати „над 30 млрд. евро”.

Британското министерство по въпросите на брекзита отказа да коментира съобщението на „Сънди телеграф”, отбелязва агенцията.