Британските спецслужби успяха да установят самоличността на екзекутора на американския журналист Джеймс Фоли, твърди британският в. "Сън". Спецслужбите са успели да установят кой стои зад прозвището Джон Бийтъл, който говори на характерния за жителите на Лондон диалект кокни, се казва в статията.

Според изданието става въпрос за приел исляма млад британец, който заедно с група радикални ислямисти от лондонския квартал Тауър Хемлетс заминал преди известно време за Сирия. Авторите на статията отбелязват, че половината от около 500-те британци в редиците на ислямистки терористични групировки в Сирия, Ирак и Ливан, са бивши жители на Лондон, посочва ИТАР-ТАСС.

Прочети още: Кои са джихадистите „Бийтълс”, които стоят зад смъртта на Джеймс Фоли?

Според кореспондент на Би Би Си негови източници потвърдили, че групировката "Ислямска държава" използва трима британски джихадисти да охраняват чуждестранните заложници. По данни на Би Би Си ислямистите държат в плен над 20 чужденци.

Британски лекар от Източен Лондон, обвинен преди време в отвличане на западни журналисти в Сирия, може да се окаже ключът към идентифицирането на джихадиста, обезглавил Фоли, отбелязва в. "Дейли телеграф", позовавайки се на разузнавателни източници.

Джахул Ислам беше арестуван и обвинен в отвличане на британския журналист Джон Кантли през 2012 г., но беше освободен, след като делото беше преустановено, тъй като Кантли не успя да даде показания. Ислам винаги е твърдял, че е невинен и че е заминал за Сирия да упражнява лекарските си умения, оказвайки медицинска помощ на пострадали в гражданската война.

Неговият 21-годишен брат Разул също заминал за Сирия и се смята, че се бие в редиците на групировката "Ислямска държава". Има сведения, че той е в списъка на заподозрените британски джихадисти, които британските специални служби сравняват с убиеца на видеозаписа с екзекуцията на Джеймс Фоли. Екзекуторът е британец, наречен "Джон" и описан като водач на британска клетка джихадисти, известни като "Бийтълс".