Самоубийството на задържания за тероризъм сириец: От небрежност до фиаско (ОБЗОР)
Въпросителните около случая на Ал-бакр са много
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Джабер Албакр
Снимка: bTV

Сириецът, който беше задържан по обвинение, че е готвил атентат на летище в Берлин, беше открит мъртъв в килията си. Властите говорят за самоубийство, а развитието на случая породи остри обществени реакции.

Въпросителните около случая на Ал-бакр са много, а коментарите варират от „небрежност” до „фиаско”.

Джабер Ал-Бакр пристига в Германия през март 2015 г. и получава право на тригодишен престой. Това лято дълго време е в Турция.

Сирийският терорист Джабер Ал Бакр се е самоубил в арестаТой беше заподозрян в подготвянето на бомбена атака в германската столица Берлин

През септември германското разузнаване попада на сириеца в интернет, където мъжът търси специални взривни вещества. Те събират данни, че се готви атентат във влак или на летище.

В събота полицията щурмува жилището му в Кемниц, но Ал-бакр успява да избяга и е обявен за национално издирване.

В ранните часове на понеделник е задържан в Лайпциг, след като е предаден от свои сънародници.

Бежанецът, задържал най-търсения мъж в Германия: Не съм геройТерористи като Ал Бакр за мен не са сирийци, нито са хора, казва бежанецът Мохамед и разказва, че отказал пари от атентатора, а полицията го приела насериозно едва след като показал снимки със задържания

От тогава той беше зад решетките в затвора в Лайпциг. За да се предотврати опит за самонараняване вещите и дрехите на сириеца са иззети от властите, като срещу тях получава затворнически екип и тениска.

Ал-бакр е настанен в самостоятелна килия с двойна врата и на всеки 50 минути е проверяван от охраната на затвора. След разговор с психолог, той препоръчва на охраната да проверява Ал-бакр на всеки 30 минути.

Снощи мъжът беше открит от служител на затвора. Той се е задушил с тениската си, завързана за решетките на вътрешната врата на килията.

Адвокатът на сириеца обвини властите, че контролът в затвора не е бил достатъчен. Според него е било възможно Ал-бакр да посегне на живота си, защото бил обявил гладна стачка.

Намереният взрив в Кемниц е като използваните при атентатите в Париж и БрюкселГерманските власти все още издирват сириеца, който избяга вчера при полицейска акция

Аутопсията трябва да даде повече данни за смъртта на сириеца.

Федералната прокуратура в Германия продължава разследването за терористична дейност. От началото на годината в Германия бяха проведени пет акции, които осуетиха опити за атентати в Берлин, Дюселдорф, Кьолн, Аренсбург.

В страната имаше и четири успешни нападения с ислямистки мотиви – в Ансбах, във влака при Вюрзбург, в религиозен храм в Есен и нападение с нож на полицай в Хановер.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре