Повече от 24 часа, след като турските власти обявиха въвеждането на извънредно положение в страната заради опита за преврат, все още няма пълна яснота какви ще са ограниченията, които се налагат на гражданите.

Вчера стана ясно намерението на правителството да суспендира Европейската конвенция за правата на човека. Специалният пратеник на bTV Стоян Георгиев съобщава, че за „лъжлива или преувеличена информация”, в т.ч. ако деянието „е свързано с чужденци” турските граждани са заплашени от до 3 години затвор.

Към момента правни основания за действията на властите могат да се търсят само в действащия Закон за извънредното положение от 1983 г.

На този етап официалните представители в Анкара говорят пред медиите, но все още не са факт декретите, които ясно да регламентират извънредното положение, посочи в студиото на „Тази сутрин” зам.-министърът на външните работи Валентин Порязов.

Той коментира, че сравненията между действията на Франция след атентатите и на Турция след метежа са некоректни: „Във Франция не беше налице опит за военен преврат с участието на армията, над 64 000 административни служители са уволнени”.

По думите му най-големият риск в момента е Турция да се тласне в „спирала на нестабилност и граждански конфликти”. На този етап обаче няма изгледи репресиите на управляващите да вдигнат бежанска вълна към България.

„Ние сме дали препоръка към нашите граждани – при всяка възможност да отменят пътуванията до Турция, да го направят”, посочи още Порязов. Според него основните рискове за българите в южната ни съседка са свързани с неизпълнение на полицейски разпореждания.

Зам.-министърът подчерта, че в ситуация на военен преврат нито един от посланиците в Турция не е правил изявления, защото може да се изтълкуват превратно. Затова и МВнР е институцията, която трябва да съобщава информация, касаеща българите в страната.

  • „Докато търсихме дете, прозвуча мелодия от една играчка“: Пред bTV говорят спасителите, върнали се от Турция
  • Ердоган: Извънредното положение в Турция ще продължи "докато всичко се нормализира"
  • Съдят 47 души за опит за убийство на Реджеп Ердоган
  • Турция след опита за преврат – затвор, мъчения и преследване
  • Започна съдебен процес срещу Фетхуллах Гюлен и 72 негови привърженици
  • Турската полиция арестува главния редактор на опозиционния вестник "Джумхюриет"
  • Парламентът на Турция одобри удължаване на извънредното положение в страната
  • Фетхуллах Гюлен обвини Реджеп Ердоган за опита за преврат
  • Турция арестува потребителите на мобилно приложение
  • Екип от САЩ ще проучи в Турция твърденията за престъпна дейност на Фетхуллах Гюлен