Арестуваният участник в парижките атентати Салах Абдеслам е трябвало да се взриви пред „Стад дьо Франс“ по време на атаката на 13 ноември м.г., но е размислил, заяви парижкият прокурор Франсоа Моленс на пресконференция във френската столица.

Абдеслам направил признанието по време на разпита в Париж, воден именно от Моленс.

Терористът беше задържан в Брюксел след двудневна антитерористична операция. В петък белгийските сили за сигурност ликвидираха един негов съучастник и заловиха друг заподозрян за тероризъм.

Франция е разположила допълнителни сили за оптимизиране на контрола на границите си, предаде АФП, като цитира министъра на вътрешните работи Бернар Казньов.

По думите му нивото на заплахата и след ареста на Абдеслам остава изключително високо.

Снимка: EPA

След възстановяването на граничния контрол, последвал атентатите от 13 ноември, близо 5000 полицаи бяха разположени по границите, напомни Казньов по телевизия Те Еф 1.

Мярката е позволила проверяването на около 6 млн. души, а на 10 хил. не е било позволено да влязат на територията на страната, подчерта министърът.

„От тази вечер добавих към тези 5000 полицаи допълнителни сили, за да се оптимизира този контрол, имайки предвид информацията, която получихме от „Интерпол”, заяви Казньов.

„Остава още много работа. Въпреки разбитата мрежа нивото на заплаха остава изключително високо. Трябва да бъдем предпазливи и разследването трябва да продължи, не само чрез разпитите на Салах Абдеслам, но и спрямо онези, които тепърва трябва да бъдат задържани”, поясни министърът.

След задържането на Абдеслам „Интерпол” препоръча на своите 190 страни членки засилена бдителност по границите, понеже неговите съучастници може да се опитат да избягат.