Салах Абдеслам е бил проверяван три пъти от полицаи в деня на парижките атентати от 13 ноември, предаде Франс прес. От агенцията цитират източник, близък до разследването, което се води в Белгия.

Източникът се позовава на Хамза Ату, който заедно с Мохамед Амри, е заподозрян, че е извел Абдеслам от Франция към Брюксел след атентатите.

За да избегнат полицейските проверки, Абдеслам наредил на двамата мъже да тръгнат по малки пътища, но те се загубили и се озовали на магистралата за Белгия. При първата проверка полицаи ги попитал дали са пили или пушили марихуана, но не им поискал документи за самоличност.

При втората и третата проверка самоличността на тримата била проверена. При последната Салах Абдеслам дори споменал адреса си в Моленбек, но тогава той все още не е бил издирван за нападенията в Париж.

Източникът на Франс прес предоставя и любопитни подробности около бягството на единствения жив от парижките атентатори. Абдеслам бил заплашил Ату и Амри, че ако не го закарат до Брюксел, щял да взриви колата.

За да ги убеди Абдеслам се похвалил, че е убил с автомат Калашников хора и добавил, че брат му Брахим се е самовзривил.

Според източника, Абдеслам признал, че е оставил личната карта на брат си в една от колите, използвани от нападателите в Париж, за да стане известен.

След третата проверка тримата спрели на бензиностанция. Абдеслам посетил тоалетната и се върнал оттам с разкопчано яке, но двамата мъже не видели той да носи нито автомат, нито пояс с експлозиви.