Съдебните власти в Триполи все още издирват сина на бившия либийски диктатор Муамар Кадафи, Сейф ал Ислам, освободен в петък от въоръжена групировка, след като беше осъден през 2015 г., в Триполи, предаде Франс прес, цитирайки прокуратурата.

"След като получи задочна присъда на 28 юли 2015 г." Сейф ал Ислам все още се издирва и трябва да се яви пред съда, за да може присъдата да му бъде прочетена, заяви Ибрахим Масуд Али от канцеларията на главния прокурор на Триполи.

Масуд Али не уточни дали прокуратурата разполага с информация, потвърждаваща дали Сейф ал Ислам е бил освободен, както твърди въоръжената групировка, която го държеше и която е в конфликт с властите в Триполи.

Съдбата на сина на бившия диктатор остава неясна. Адвокатът му Карим Хан не е отговорил на въпросите на АФП.

През юли миналата година адвокатите на Сейф ал Ислам заявиха, че клиентът им е бил освободен с амнистия, но по-късно информацията беше опровергана. Ситуацията се усложнява от наличието на съперничещи си милиции, които си оспорват властта в Либия след падането на Муамар Кадафи през 2011 г. и всяка от тях контролира собствена територия.

През 2015 г. Сейф ал Ислам беше осъден на смърт от съда в Триполи за ролята си в опита за потушаване на бунта срещу баща му през 2011 г., припомня АФП. Сейф ал Ислам не присъстваше на процеса, защото в същото време беше задържан от въоръжена група в град Зинтан, на 170 км югозападно от Триполи.