Гръмката победа на "не"-то на референдума в Гърция предоставя на европейски лидери като германския канцлер Ангела Меркел една ясна възможност. Само те могат да решат какво следва от тук нататък - дали да изхвърлят Гърция от еврозоната, или да предложат бъдеще за гръцката икономика, като за начало отпишат огромните и непосилни дългове. Това пише в редакционна статия американския вестник "Ню Йорк таймс".

Меркел, която е най-влиятелният лидер в Европа, трябва да реши дали е склонна да рискува стабилността на Европейския съюз, да остави Гърция в икономическа депресия и да застраши световните финансови пазари, или да действа рационално в този критичен момент. От икономическа гледна точка е ясно как трябва да постъпят европейските лидери. Необходимо е да преструктурират дълга на Гърция от 317 милиарда евро и тя да остане членка на ЕС, НАТО и еврозоната, коментира "Ню Йорк таймс".

На коренно противоположно мнение е колумнистът от британския вестник "Файненшъл таймс" Гидиън Рахман, според когото Гърция и останалите държави от еврозоната трябва да гледат на референдума като на възможност да преосмислят зле функциониращия европроект. Могат да намерят общ интерес в това да гарантират възможно по-безболезнено излизане на Гърция от еврото, за да облекчат страданията на обикновените гърци и да създадат модел за други страни, които може да я последват в бъдеще.

Сегашната криза може да предостави възможност да се покаже, че има начини за излизане от еврото, които са благоприятни за всички страни - напускащите единната валута и оставащите в нея, пише Рахман.

Друг британски вестник, "Гардиън", помества на страниците си статия от вече бившия гръцки финансов министър Янис Варуфакис. "Европа се разпада, защото конструкцията й просто не е достатъчно здрава да издържи ударните вълни, причинени от агонията на това, което наричам Световния минотавър - системата на неолиберален капитализъм, концентрирана на Уолстрийт, на която светът се подчинява от 1971 г.", смята Варуфакис.

Бившият британски външен министър Уилям Хейг публикува авторски текст в друг голям вестник на острова - "Дейли телеграф". Според него тази криза не е по вина на гръцкия народ. Лесно е да се мисли обратното при едно толкова ненадеждно в преговорите правителство, чийто бивш финансов министър нарича "тероризъм" това, че някой заема пари и очаква един ден да си ги получи обратно, пише Хейг.

Отговорността за кризата е на бившите лидери в Атина и Европейския съюз. Те осигуриха на гърците членство в еврозоната, при положение че изобщо не бяха готови за това - триумф на политическото въжделение над безпристрастния икономически анализ, чиято цена сега плащат обикновените хора, пише Хейг.