Съдът в Страсбург: Руският закон за „гей пропагандата” нарушава Конвенцията за човешките права
С подобни закони руските власти насърчават предразсъдъците и хомофобията и нарушават разпоредбата, гарантираща свободата на мнение, решиха магистратите
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 11
    7
Русия, дъга, знаме
Снимка: Reuters

Руският закон за забрана на „гей пропагандата” нарушава Европейската конвенция за човешки права, реши днес Европейският съд по правата на човека.

Съдът в Страсбург беше сезиран от трима руски активисти, глобени за демонстрации в подкрепа на хората с различна сексуална ориентация.

С приемането на подобни закони властите насърчават предразсъдъците и хомофобията, които са несъвместими с принципите за равенство, плурализъм и търпимост, присъщи на демократичното общество, и нарушават чл. 10 от Европейската конвенция за човешките права, гарантиращ свободата на мнение, заяви седемчленният съдийски състав.

Приетият през 2013 г. закон забранява демонстрацията на хомосексуално поведение сред малолетни.

Неясната формулировка на закона обаче дава неограничени възможности за злоупотреба от страна на властите, посочват още европейските магистрати.  

Основател на гей-движение в Русия осъден за пропаганда на хомосексуализъмСъдът в Санкт Петербург е наложил глоба от 5 000 рубли

Съдът също така отхвърля руското твърдение, че подобен закон е необходим за опазване на обществения морал.

Според решението на съда Русия е задължена да плати на ищците между 8000 и 20 000 евро.

Русия ще обжалва решението, обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

„Важно е да се отбележи, че ние говорим за забрана на пропагандирането на хомосексуализма сред малолетни”, подчерта той.

Използвани са материали на Ройтерс, БТА, Европейският съд по правата на човека
  • 11
    7
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре