С решението на южнокорейския съд, с което окончателно Пак Гън-хе бе свалена от президентския пост, са отнети и всичките й привилегии, полагащи се на бивш държавен глава, включително правото да бъде погребана до своя баща, покойния военен диктатор Пак Чжон-хи, съобщи Асошиейтед прес.

Пак Джон-хи продължава да разделя общественото мнение в Южна Корея. Неговите критици го обвиняват в безмилостно погазване на гражданските права, докато привържениците му отбелязват бързото икономическо развитие на страната през 18-годишното му управление.

Бившият диктатор, застрелян от шефа на разузнаването през 1979 г., е погребан в националното гробище в Сеул заедно със съпругата си, убита при покушение срещу Пак през 1974 г.

Дъщерята се върна в дома си от детството, президентския Син дом, в началото на 2013 г. до голяма степен благодарение на носталгията по нейния баща. Но 65-годишната вече Пак Гън-хе ще трябва да се изнесе от президентската резиденция, тъй като Конституционният съд подкрепи решението на парламента за отстраняването й от президентския пост заради корупционен скандал, изпратил вече редица нейни приближени в затвора.

Като бивш държавен глава Пак Гън-хе няма да се ползва от президентски имунитет срещу съдебно преследване и вероятно ще бъде разследвана.

Тъй като е отстранена преди да изтече мандатът й, тя губи и месечната пенсия, възлизаща според местни медии на 12 милиона вона (около 10 хиляди долара), предоставен от държавата офис, безплатни здравни, телекомуникационни и други услуги. Тя обаче ще продължава да има охрана, допълва АП.