Аржентина е в криза от миналия месец, след като при неясни обстоятелства беше намерен мъртъв прокурор, обвинил президентката Кристина Фернандес де Кирхнер в заговор за прикриване на отговорните за бомбеното нападение от 1994 г. срещу еврейски център в аржентинската столица, отбелязва Ройтерс. Днес съдът постанови, че няма основания за разследване.

В нападението преди повече от 20 години загинаха 85 души, а над 300 бяха ранени. Никой не пое отговорност за него. Твърди се, че са замесени иранци, но Иран винаги е отричал тези обвинения.

От 2004 г. разследването на атентата беше поверено на прокурора Алберто Нисман. На 14 януари той обвини президентката на Аржентина и други високопоставени аржентинци, че прикриват евентуална роля на иранци в атентата от 1994 г. На 18 януари Нисман беше намерен мъртъв в дома си. Той беше открит във ваната в банята си с огнестрелна рана в дясното слепоочие.

Първоначално президентката на Аржентина намекна, че Нисман се е самоубил. След няколко дни тя промени коренно позицията си и каза, че подозира, че той е бил убит. Властите разследват все още смъртта на Нисман.

След смъртта на Нисман разследването на атентата беше поето от прокурора Херардо Поличита. На 13 февруари, близо месец след смъртта на Нисман, Поличита каза, че разследването по случая ще продължи, докато се установи дали има основания за отнасянето на случая в съда или за прекратяване на разследването.

Тогава Поличита посочи, че Кирхнер, която е на власт от 2007 г., и външният министър на Аржентина, Франс Тимерманс, са официално разследвани във връзка с възпрепятстване на превосъдието по случая с атентата от 1994 г.

Така де факто Поличита потвърди обвиненията, отправяни срещу Кирхнер от Нисман.

Днес аржентинският съдия Даниел Рафекас обаче постанови, че няма основание разследването по обвиненията на Нисман и на Поличита срещу Кристина Фернандес да продължи и по случая да се завежда дело.

Кристина Фернандес винаги е наричала обвиненията на Нисман, а после и на Поличита абсурдни. Иран пък винаги е отричал, че има роля в нападението от 1994 г. През 2013 г. Буенос Айрес и Техеран подписаха меморандум за сътрудничество, който предвиждаше разпитването в Иран на заподозрени за атентата иранци, за чието екстрадиране аржентинското правосъдие настоява от 2007 г.

Алберто Нисман смяташе, че този меморандум е средство, целящо да гарантира безнаказаността на заподозрените иранци. Прокурорът е подозирал Фернандес в възпрепятстване на разследването на атентата, за да може това да не навреди на споразумение с Техеран за размяна на зърнени култури срещу петрол. По случая с атентата от 1994 г. бившият аржентински президент Карлос Менем очаква присъда за възпрепятстване на правосъдието.

Снимка: EPA

Междувременно досегашният председател на правителството Хорхе Капитанич беше сменен с близък политически съюзник на президентката - Анибал Фернандес.