Само седмица след коронацията на Фелипе VI, кралят на Испания се изправя пред първото си изпитание. Сестра му, принцеса Кристина, ще бъде изправена пред съда за данъчни измами и пране на пари.

Скандалът избухна още в края на 2011 г., когато съпругът на Кристина беше обвинен в големи злоупотреби с обществени средства. По-късно обвинение беше предявено и към самата инфанта за „мълчаливо съучастие".

Днес съдия Хосе Кастро, който от две години води разследването, обяви категоричното си решение да изпрати Кристина и съпруга й на подсъдимата скамейка.

Реакцията на кралския двор тази сутрин беше лаконична: Кралят изразява своето пълно уважение към независимостта на съдебната власт." Фелипе VI още преди две години се разграничи от действията на сестра си. Дори на церемонията по коронясването миналата седмица инфантата и съпругът й не бяха поканени.

Междувременно, миналата седмица правителството внесе проектозакон за поправка в Закона за съдебната власт. Повод за това беше фактът, че с абдикирането Хуан Карлос загуби кралския си имунитет.

Поправката предвижда бившият крал, съпругата му София, както и кралица Летисия и престолонаследничката принцеса Леонор да могат да бъдат съдени само от Върховния съд. Законът ще се гласува утре в Конгреса - Долната камара на парламента.