Мистериозно подалият оставка ливански премиер Саад Харири пристигна в Париж, предаде ДПА.

Той е придружаван от семейството си и ще остане във френската столица няколко дни, допълва Ройтерс, като се позовава на изявление на президента на Ливан Мишел Аун.

Посещението е по покана на френския президент Еманюел Макрон, който лично разговаря с Харири в Рияд, както и с престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман. Макрон обаче уточни, че не става въпрос за предложение за политическо убежище.

Харири обяви, че подава оставка по време на визита в Саудитска Арабия на 4 ноември. Оттогава той не се е връщал в родината си.

Възникнаха съмнения дали действа по своя воля, или под натиск от страна на Рияд. Саудитските власти отричат да са го задържали, както и да са го принуждавали да напуска поста си. Аун обаче каза, че Харири трябва да се върне в Ливан и да му връчи лично оставката си.

Лъжа е, че съм задържан в Саудитска Арабия и ми е забранено да напускам страната. Отивам на летището“, написа Харири в „Туитър“ малко след полунощ местно време, преди да излети за Франция.

Междувременно Саудитска Арабия реши да отзове посланика си в Берлин в знак на протест срещу изказване на германския външен министър Зигмар Габриел, че Харири е задържан в Рияд против волята си, предаде АФП, като цитира Саудитската агенция по печата.

Саудитска Арабия ще връчи протестна нота на посланика на Германия в кралството, в която ще изрази недоволството си от неоснователните обвинения, заявил е говорител на саудитското външно министерство.

Рияд иска да постави Ливан под свой контрол, също както се опитва да направи с Катар, заяви вчера във Вашингтон катарският външен министър Мохамед бин Абдулрахман ал Тани, цитиран от АФП и Ройтерс.

„В Ливан се случва точно това, което се случи на Катар преди шест месеца“, заяви той, коментирайки внезапната оставка на Харири. „Виждаме тенденция към безотговорност и безразсъдно лидерство в региона“, подчерта катарският външен министър.

В началото на юни група арабски страни, водени от Саудитска Арабия и ОАЕ прекъснаха отношенията си с Катар, обвинявайки го в подкрепа на радикални ислямистки групи и в прекомерно сближаване с Иран. Техеран е основен съперник на Рияд в региона, припомня АФП.