Започна изслушването на кандидатите за генерален секретар на ООН в Ню Йорк. В първия ден изслушват и българския кандидат Ирина Бокова.

Очакванията са, че жена от Източна Европа ще е новият генерален секретар на ООН. В 70-годишната история на организацията поста не е заеман нито от човек от Източна Европа, нито от жена.

Българката Ирина Бокова ще се конкурира с кандидати от Източноевропейската регионална група - премиера на Молдова Наталия Герман и външния министър на Хърватия Весна Пусич. Пусич е известна като застъпник на правата на гей общността.

Снимка: bTV

Дама с участие в телевизионни сериали също ще се бори за най-високия международен пост. Това е бившия новозенландски премиер Хелън Кларк - в момента управлява програмата за развитие на ООН, сочена за една от най-влиятелните жени в света.

Мъжете кандидати са бившият премиер на Португалия и върховен комисар за бежанците Антонио Гутериш, който е бил председател и на социнтерна. Отново социалист и бивш премиер е кандидатът на Черна гора Игор Лукшич.

Снимка: bTV

Другите мъже кандидати отново са от Източна Европа - бившия словенски президент и заместник генерален секретар на ООН Данило Турк и ексвъншния министър на Македония Сърджан Керим, известен с работата си проблемите на климатичните промени.

"70 години ООН е в служба на мира и развитието. Сега посрещаме огромни предизвикателства като бежанския въпрос, екстремизма и унищожаването на културното наследство, да ни се внушава, че не можем да живеем заедно. Това не мога да приема и с това няма да се съглася. Трябва да имаме повече гъвкавост, да работим за превенция, мир и нова компетентност ни е нужна, за да живмеем заедно и да се уважаваме", каза Ирина Бокова в речта си днес