Новата Стратегия за национална сигурност на САЩ има конфронтационен характер и не задава линия на конструктивно партньорство, а на противопоставяне. По този начин руското Министерство на външните работи определи посочването на Москва и Пекин за "стратегически конкуренти" на Вашингтон.

„Ние възприехме със съжаление конфронтационния характер на новата Стратегия за национална сигурност на САЩ, обнародвана на 18 декември. Нейното ключово послание, „Мир от позицията на силата“, задава линия не на конструктивно партньорство, наравно с другите страни и в интересите на съвместното решаване на съществуващите проблеми, а на противопоставяне“, подчертават от министерството в позиция, цитирана от ТАСС.

Според дипломатическото ведомство Вашингтон явно не иска да види Русия и Китай като силни държави, страхувайки се от пълната загуба на своето предишно положение: „Укрепването на икономическата и военната мощ на Русия, както и на Китай, се представя като предизвикателство за САЩ. Казано по друг начин, във Вашингтон явно не искат да видят нашите страни като силни държави, опасявайки се от пълната загуба на своето предишно положение“.

Руското МВнР нарича това положение "еднополюсно устройство на света, обслужващо единствено американските интереси и потребности".