Руското МО: Само 23 от изстреляните 59 ракети са ударили базата в Сирия
Не се знае къде са паднали останалите 36 ракети
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 3
  • 1
    4
Атака на САЩ срещу Сирия
Снимка: Reuters

Само 23 от изстреляните 59 крилати ракети "Томахоук" са ударили базата "Шайрат". Не се знае къде са паднали останалите 36 ракети. Това съобщи говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

Ефективността на масирания ракетен удар, нанесен от САЩ по авиобаза в сирийската провинция Хомс, се оказа крайно ниска, допълни той.

Конашенков уточни, че при удара са били унищожени 6 самолета Миг-23, намирали се в ремонтни хангари, радиолокационна станция, склад с материално-техническо имущество, учебен корпус и столова. Пистите за излитане и рулиране, както и паркираните самолети, не са повредени, добави Конашенков.

САЩ нанесоха въздушен удар по Сирия (СНИМКИ и ВИДЕО)Атаката е в отговор на химическото нападение, убило много цивилни в сирийската провинция във вторник

По думите на говорителя руските средства за контрол са установили, че Конашенко заяви също, че американският ракетен удар е бил подготвен предварително, а "инцидентът с химическо оръжие" е бил само предлог.

"За всеки специалист е ясно, че решението за нанасяне на ракетен удар по Сирия е било взето във Вашингтон дълго преди събитията в град Хан Шейхун, послужили само като формален повод, а демонстрацията на военна сила е продиктувана изключително от вътрешнополитически причини", добави руският генерал.

Той отбеляза, че бойци на "Ислямска държава" и "Джебхат ан Нусра" са започнали мощно настъпление срещу позиции на сирийската армия веднага след американския удар по базата.

Надяваме се, че тези действия не са били съгласувани с американската страна", посочи Конашенков.

Говорителят на руското министерство на отбраната каза също, че системата за противовъздушна отбрана на сирийската армия в най-скоро време ще бъде засилена, за да защити най-важните инфраструктурни обекти.

Русия очаква от САЩ доказателства за използването на химическо оръжие от сирийската армия, заяви Конашенков. "Очакваме от САЩ пояснения за наличието у тях на безспорни, по думите им, доказателства, че химическо оръжие в Хан Шейхун е било използвано от сирийската армия", добави той.

  • 1
    4
Още по темата
3 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре