Руските власти заплашиха да блокират „Фейсбук”
Те настояват интернет компаниите да съхраняват личните данни на своите руски потребители в Русия
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 5
    9
Фейсбук
Снимка: iStock

Руските власти заплашиха да блокират американската социална мрежа „Фейсбук” през 2018 г., ако тя не спазва приет неотдавна закон. Той задължава интернет компаниите да съхраняват личните данни на своите руски потребители в Русия, предаде Франс прес.

„Спазването на този закон е задължително за всеки. Във всички случаи ние ще направим така, че законът да бъде спазен или компанията няма да може работи повече на руска територия”, каза ръководителят на руския регулационен орган за телекомуникационните услуги (Роскомнадзор) Александър Жаров. Той добави, че очаква компанията да го информира за мерките, които има намерение да предприеме.

Не за първи път руските власти повишават тон на американски интернет гиганти относно прилагането на този закон, който вече доведе до блокирането на социалната мрежа „ЛинкедИн”, отбелязва агенцията.

Новите изявления идват в напрегнат момент – броени дни, след като „Фейсбук” прие да предостави на американския Конгрес съдържанието на рекламни съобщения, за които се предполага, че са били финансирани от Русия, за да повлияят на президентските избори през 2016 г.

„Фейсбук”: Русия е финансирала дезинформационна кампания в мрежата ниТя е била разкрита при вътрешно разследване на „Фейсбук” за начините, по които със социалната мрежа може да е било злоупотребено по време на президентските избори в САЩ

Затягането на контрола над руския интернет през последните години е критикувано от опозицията като средство за заглушаване на гласа на дисидентите.

„Фейсбук” е едно от основните средства за комуникация, използвано например от руския опозиционер Алексей Навални, който въпреки че е пренебрегван от националните телевизии, съумя да накара десетки хиляди млади хора да излязат на протести миналата пролет. Навални обаче има малки шансове да се изправи срещу Владимир Путин на президентските избори, тъй като изборната комисия обяви, че неговото съдебно минало пречи на кандидатурата му.

Руската ЦИК: Алексей Навални не може да се кандидатира за президентСпоред комисията известният опозиционер няма право на това, защото е осъждан, независимо че не е в затвора

Законът, във връзка с който руските власти отправиха предупреждението към „Фейсбук”, бе приет през 2014 г. въпреки критиките на интернет потребителите и компаниите. Той влезе в сила през 2015 г. и задължава чуждите социални мрежи, търсачки и сайтовете за електронни съобщения и чат да съхраняват в Русия личните данни на техните руски потребители. 

  • 5
    9
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре