Руските дипломати опразват консулството в Сан Франциско
Според говорителя на руското външно министерство днес предстои обиск на сградата и жилищата на дипломатите, с което се поставя в пряка заплаха сигурността им
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Руското консулство в Сан Франциско
Снимка: Reuters

Служителите в руското генерално консулство в Сан Франциско и на търговското представителство на Русия във Вашингтон започнаха да изпразват сградите, след като на 31 август властите на САЩ поискаха от Русия до 2 септември да затвори си консулството и да прекрати дейността на търговското си представителство в американската столица и на филиала му в Ню Йорк.

Сан Франциско

Двама мъже започнаха да изнасят кашони от сградата на най-старото руско консулство в САЩ. Те ги товарят в кола със затъмнени стъкла и дипломатически регистрационен номер, съобщи АП.

Руското консулство в Сан Франциско
Снимка: Reuters

Няколко часа по-рано гъст черен дим се отдели от комин на консулството, но руските служители не позволиха на дошлите пожарникари да влязат в сградата.

Репортер на АП е чул излезли от сградата хора да казват на пожарникарите, че няма проблем и че служители на консулството изгарят неуточнени предмети в камина.

Руското консулство в Сан Франциско
Снимка: Reuters

Вашингтон

Сградата на търговското представителство на Русия във Вашингтон вече е затворена за посещения и оттам се изнасят вещи, предаде ТАСС.

Охраната не отговаря на позвънявания на входа, а служител на представителството е казал на кореспондента на ТАСС да се обърне към пресслужбата на посолството.

В двора на сградата са паркирани два камиона с дипломатически номера на руското посолство. Прозорците на търговското представителство са плътно затворени с щори.

Във вътрешния двор на търговското представителство са изнесени няколко големи кутии. На телефоните на представителството не отговаря никой.

Русия гони американски дипломати и отнема дипломатически имотиМосква отговори на санкциите, които Вашингтон наложи

Обвинения

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че американските специални служби възнамеряват днес да претърсят консулството в Сан Франциско, включително апартаментите на дипломатите, а това създава пряка заплаха за сигурността на руски граждани.

Новото ограничаване на дейността на дипломатическите мисии на Русия в САЩ е най-грубо нарушение на международното право, заяви тя, цитирана от ТАСС. С действията си САЩ правят все по-тягостна вече сложната ситуация с двустранните отношения и подкопават възможностите за взаимодействие, включително за решаването на актуални международни проблеми, каза говорителката на руското външно министерство.

Русия обвини САЩ, че застрашават сигурността на нейни гражданиАмериканските специални служби възнамеряват на 2 септември да претърсят консулството в Сан Франциско

„Изразяваме решителен протест срещу действията на Вашингтон, които пренебрегват международното право. Както е прието в дипломатическата практика си запазваме възможността за ответни мерки. Това не е наш избор. Той ни бива наложен“, заяви Захарова.

Във „Фейсбук“ тя определи като цирк случващото се в Сан Франциско – изпратената на място пожарна и журналистическите екипи, като посочи, че американците уж случайно са забелязали дим, но са пропуснали да забележат, че идва от комина. На всички въпроси отговарям – вземат се мерки за консервиране на сградата. В този смисъл прозорците може да бъдат затворени, завесите – спуснати, водата и токът – спрени, написа тя.

Използвани са материали на БТА
  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре