Руски военен самолет е нарушил турското въздушно пространство близо до границата със Сирия в събота, което е накарало турските военновъздушни сили да изпратят два изтребителя Ф-16, за да го прехванат, съобщи министерството на външните работи на Турция, цитирано от агенция Ройтерс. Русия от своя страна обясни случая с "навигационна грешка".

Руският боен самолет е навлязъл в турското въздушно пространство в събота, в региона Йайладаги, провинция Хатай.

Външното ведомство е повикало посланика на Русия, за да протестира срещу нарушението.

Турция е призовала Москва да избягва повторение на подобно нарушение или ще бъде държана "отговорна за всеки нежелан инцидент, който може да се случи".

Външният министър Феридун Синирлиоглу е разговарял с руския си колега Сергей Лавров, както и с ключови партньори от НАТО, се казва още в изявлението на турското МВнР.

Русия е информирала Турция, че нарушаването на турското въздушно пространство край сирийската граница на 3 октомври е било резултат от "навигационна грешка", съобщи "Хюриет дейли нюз", позовавайки се на източници от турската армия.

Според източниците руски СУ-30 е навлязъл на неколкостотин метра в турското въздушно пространство над град Яйладагъ, окръг Хатай, в събота, но се е върнал в пространството над Сирия след получено предупреждение.

Руските власти са информирали турския военен аташе в Москва за грешката, съобщиха пред "Хюриет дейли нюз" източници от руското посолство в Анкара.

"Руската намеса в Сирия ескалира кризата"

Турският министър-председател Ахмет Давутоглу коментира, че руската намеса в Сирия ескалира кризата, предаде Ройтерс.

Давутоглу каза това в интервю за турската телевизия "Хабертюрк", след като бе съобщено за руския боен самолет, навлязъл в турското въздушно пространство край сирийската граница. Границите на Турция трябва да се уважават, не препоръчваме на никого, приятел или враг, да ги нарушава, заяви турският премиер, цитиран от интернет сайта на телевизия "Хабертюрк".

Давутоглу подчерта, че независимо коя е държавата нарушител на турското въздушно пространство, тя ще бъде предупредена приятелски. Той изтъкна обаче, че "правилата за ангажиране са валидни и турските въоръжени сили са упълномощени". "Сирия не е съсед на Русия, а съсед на Турция. Не препоръчваме на никого, приятел или враг, да нарушава границите на Турция", заяви премиерът.

Давутоглу подчерта, че кризата в Сирия не е започнала от вчера и че в продължение на четири години страната му се опитва да убеди членката на Съвета за сигурност на ООН да предприеме действия. По думите му обаче Русия не извършва операции в района, където се намира "ДАЕШ" (един от акронимите на джихадистката групировка "Ислямска държава"). "Каналите ни (за комуникация) с Русия по този въпрос са отворени. Обсъждаме това, което е нужно. Надявам се, че ще се откажат от грешния подход", заяви още турският министър-председател.

НАТО се събира спешно

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че днес ще бъде свикано заседание на посланиците на държавите от пакта заради инцидента с навлизането на руски изтребител в турското въздушно пространство.

Действията на Русия не допринасят за сигурността и стабилността в региона, заявява Столтенберг. Той призовава Москва да зачита изцяло въздушното пространство на НАТО и да избягва нарастването на напрежението в алианса. Призовавам Русия да вземе необходимите мерки, за да съобрази усилията си с действията на международната общност в борбата с "Ислямска държава", добавя Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО се срещна днес с турския външен министър Феридун Синирлиоглу, за да обсъдят последните военни действия на руската страна в Сирия и района. В съобщението за срещата Столтенберг определя инцидента с руския изтребител "неприемливо нарушение".

Миналата седмица Русия предприе въздушни удари срещу сили, противопоставящи се на сирийския президент Башар ал Асад, припомня Ройтерс.

Русия и Турция обаче са на различни позиции по отношение на съдбата на Сирия – Москва подкрепя управлението на президента Башар Асад, докато Анкара настоява за неговото сваляне от власт като единствено условие за решаване на конфликта.