Самолет Ту-154 на руското военно министерство с 91 души на борда се разби в Черно море, съобщиха руски медии, като се позоваха на източници.

Машината е изчезнала от радарите около 20 минути след излитането си от летището в град Адлер край Сочи.

В самолета пътували 83 пасажери и 8 души екипаж. На борда са били членове на музикален ансамбъл "Александров", както и журналисти.

Самолетът е трябвало да кацне в Латакия, Сирия.

Артистите от ансамбъла са отивали да поздравят с настъпването на Новата година авиогрупата на руските военно-космически сили в авиобазата Хмеймим, съобщи Министерството на отбраната.

Говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, цитиран от ТАСС, съобщи, че е открито тяло на загинал на 6 км от бреговата линия на Сочи. Тялото е било качено на борда на спасителен съд.

Снимка: Reuters

На мястото на катастрофата са намерени и документи на журналисти от "Първи канал".

Според ТАСС на 1,5 км от брега в Сочи са намерени отломки от самолета.

Според източник от руските силови структури по предварителни данни причината за катастрофата е била или техническа неизправност, или пилотска грешка, съобщи РИА Новости.

Руският президент Владимир Путин е информиран за ситуацията.

В издирването участват четири кораба, пет хеликоптера и безпилотни летателни апарати на министерството на отбраната, както и 3 хеликоптера на министерството на извънредните ситуации, с които могат да се спускат спасители и водолази.

Според информациите по време на инцидента времето в района е било хубаво

Следственият комитет на Русия е образувал наказателно производство във връзка с катастрофата, съобщи говорителят му. Разследващите изземват документация и разпитват хора, подготвяли самолета за полета към Сирия.

Руската телевизия „Звезда” е имала трима представители на борда.

Руските медии публикуват снимки на загиналите журналисти. Телевизията съобщава, че в момента се провежда издирвателна операция, в която участват кораби и вертолети.

Според информацията от генералния щаб на Русия в момента оцелели не се забелязват.

Спасил се е солистът на ансамбъл „Александров”, защото снощи му се е родило дете и не е отпътувал.