Руската държавна компания за производство на ракети "Алмаз-Антей" заяви на пресконференция днес, че нейното разследване на катастрофата с малайзийския пътнически самолет над Източна Украйна опровергава заключенията на холандското разследване, предаде Асошиейтед прес.

Резултатите от холандското разследване се очаква да бъдат огласени по-късно днес. Ян Новиков, ръководителят на руския концерн "Алмаз-Антей", не уточни на пресконференцията какво съдържа докладът, както и дали той е имал възможност да се запознае предварително с него, допълва Асошиейтед прес.

"Алмаз Антей" потвърди чрез експеримент, че самолетът "Боинг" е бил свален от населеното място Зарошченске (руски Зарошченское), съобщи още пред журналистите Новиков, цитиран от ТАСС. Самопровъзгласилата се Донецка народна република бе заявила, че в деня на катастрофата Зарошченске е било под контрола на украинските военни.

Новиков каза също, отново въз основа на експеримента, че самолетът може да е бил свален с ракета, която да е още по-стара модификация, отколкото се е предполагало преди това. Последната "Бук" модел 9М38М1 е била произведена още по съветско време през 1986 г. Тези ракети вече не са на въоръжение в руската армия.

Съветникът на главния конструктор на "Алмаз-Антей" Михаил Малишевски съобщи, че след анализ на снимките на комисията за разследване на катастрофата концернът е заключил, че е била поразена не само кабината на самолета, но и крилото с левия стабилизатор, съобщава ТАСС. Той посочи, че по крилото и част от левия стабилизатор има поражения, чиито "размери позволяват да се определи, че са нанесени от поразяващи елементи на ракета от комплекс Бук".