Над 220 души загинаха, след като руски пътнически самолет се разби в Египет. По неокончателни все още данни, на борда е имало 217 пътници и 7-членен екипаж. Сред пътниците е имало и 17 деца. Руското посолство в Кайро съобщи, че всички пасажери са били руски граждани.

Разбилият се в Египет руски самолет е напълно унищожен, съобщи Ройтерс.

Самолетът е извършвал чартърен полет от курорта Шарм ел-Шейх до Санкт-Петербург. Машината Airbus A-321 на руската авиокомпания „Когалимавиа” излетяла е в 05.21 ч местно време. Диспечерите в Ларнака, Кипър, които са поели полета, са загубили връзка със самолета 23 минути по-късно.

Диспечерската служба на Севернокипърската турска република (СКТР, призната само от Анкара) съобщи по-късно, че не е регистрирала движението на разбилия се.Това обяви пред ТАСС служител на диспечерската служба на Управлението за гражданска авиация на Северен Кипър. "Разбрахме от медиите за катастрофата на руския самолет. Този лайнер не е влизал във връзка с нас. Не сме го регистрирали в нашето въздушно пространство и той не е отправял искане за извънредно кацане", уточни служителят.

Сайтът за проследяване на полети Flightradar24 е установил, че малко след излитането си самолетът е изгубил 1700 метра височина. По непотвърдени данни, пилотът на самолeта е поискал аварийно кацане на летището в Кайро заради технически пробрлем, след като връзката с екипажа е била изгубена.

Египетската бойна авиация е била вдигната под тревога, за да търси изчезналата машина. Отломките са открити в средата на Синайския полуостров. На място са изпратени линейки и спасителни екипи.

Синайският полуостров често е място на нападения от страна на радикални членове на забранената в страната групировка „Мюсюлмански братя”. Според египетската служба за сигурност няма данни самолетът да е бил свален.

Самолетът е бил в експлоатация 18 години и половина, предаде ТАСС, като се позова на данни на специализирания интернет портал Airfleets.net.

Първият полет на "Еърбъс А321" е с дата 9 май 1997 г. Преди да бъде придобит от руската авиокомпания "Когалимавиа" през април 2012 г., самолетът е бил собственост последователно на ливанската МЕА, турската "Онур еър" и Саудитските авиолинии.

Египетският главен прокурор Набил Садек нареди разследване на катастрофат, предаде Ройтерс, като се позова на негов сътрудник.
Той е наредил на прокурорски екип да отиде на място и да проучи отломките. Русия започва собствено разследване на инцидента.

По последни данни оцелели няма, а всички на борда са били руски граждани.

Руската компания "Когалимавиа", чийто самолет се разби, заяви, че не вижда основания да се предполага, че катастрофата е резултат от човешка грешка, предаде Ройтерс, цитирайки Интерфакс и РИА Новости.  Говорителка на компанията каза, че пилотът е бил опитен, а самолетът е бил в добро техническо състояние.

Командирът на полета Валерий Немов е имал е 12 000 летателни часа, от които 3 800 с този тип самолет, съобщи и ТАСС. 

Компанията "Когалимавиа", която от 2012 г. смени търговската си марка на "Метроджет", е създадена през 1993 г. под името "Колавиа". Тя е на 19-о място в Русия по брой на превозвани пътници , сочат руски хстатистически данни. Работи с два ербъса А320 и седем ербъса А321. 

Асоциацията на руските туроператори пусна списък с имената на екипажа и на пасажерите в разбилия се самолет и изказа своите съболезнования на роднините и близките на загиналите.

  • Египет: Падналият над Синай руски самолет не е свален от терористи
  • "Ислямска държава" публикува снимка на бомбата, свалила руския самолет (ВИДЕО)
  • Бомбата на сваления самолет в Египет е била заложена в салона
  • Изпращат записите от разбилия се руски самолет в чужбина за анализ
  • Самолетната трагедия разби надеждите на Египет за съживяване на туризма
  • Египет започна собствено разследване по версията за бомба
  • Русия спря всички полети до Египет
  • Путин спря полетите до Египет
  • В Египет са "90% сигурни", че бомба е свалила руския самолет
  • Разследват персонала на летището в Шарм ел Шейх заради разбилия се самолет