България не се прояви като надежден партньор не само за „Южен поток”, а и по редица други проекти. Това заяви постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов в интервю за телевизионния канал „Россия 24”, цитирано от ТАСС. Той упреква София, че не взема „самостоятелни решения”, и дава заявка, че Русия ще продължи преговорите за с Австрия, Унгария и Сърбия.

Преди два дни президентът Владимир Путин обяви края на проекта за газопровод, като посочи като причина България и оспори суверенитета на страната, подчертавайки, че София спазва „други ангажименти”. Под това той разбира спазването на европейското законодателство по отношение на достъпа до тръбата на трети лица и състезателния принцип при избора на изпълнители на обществените поръчки, които не бяха спазени за „Южен поток”.

„Оценявайки развитието не само на този, а и на други енергийни проекти, които се отнасяха за България, съм принуден със съжаление да констатирам липсата на последователност. Разбирам, че там политическата ситуация е сложна, сменяха се правителства, включително и заради разногласия по тези енергийни теми", заяви още Чижов, имайки предвид проекта за нефтопровод „Бургас-Александруполис” и изграждането на АЕЦ „Белене”.

„Отнасям се с голяма симпатия към България и българския народ, но тази страна не се прояви като надежден партньор”, заяви Чижов.

По думите му, проектът е бил „като чужд за България”. „Тя щеше да е само транзитна страна, а нямаше да получава газ от „Южен поток”. Пари за транзита обаче щеше, разбира се, да получава, а сега няма да ги получава", добави постоянният представител на Русия в ЕС, повтаряйки тезата на руския президент. Според Путин България ще губи по 400 млн. евро годишно от транзитните такси, но никой български политик не може да цитира конкретни числа от сключените договори. Президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов твърдят, че печалбата не фигурира в сключените споразумения.

Поглед към Австрия, Унгария и Сърбия

Русия е готова да продължи преговорите с Австрия, Унгария и Сърбия за излизане от ситуацията, предизвикана от прекратяването на изпълнението на проекта „Южен поток”, заяви още Владимир Чижов.

„Сърбия, разбира се, сега не е член на ЕС, но както е известно тя подаде молба за членство. Всички бяхме свидетели на натиска, оказан от ЕС на Белград и по политически теми, включително за присъединяване към антируските санкции, и, можете да сте сигурни, също по икономически теми”, каза той. Русия смята Турция за надежден партньор, който е способен да взема самостоятелни решения, подчерта още дипломатът. „Турция се държи достатъчно самостоятелно. Когато става дума за изпълняване на собствени решения, страната има и политическата воля, и ресурсите да ги изпълни”, отбеляза той.

„Не забравяме, че Турция е член на НАТО и кандидат за членство в ЕС, но въпреки това турското държавно ръководство се държи достатъчно независимо, във всеки случай много
по-самостоятелно, отколкото, за съжаление, правителството на България”, заяви постоянният представител на Русия в ЕС.

ЕС трябва да благодари на Русия

Владимир Чижов изрази учудване, че ЕС не е благодарил на Русия, след като Москва е подкрепила позицията му за спиране на проекта „Южен поток”, предаде ТАСС. „За широката европейска общественост това може би беше неочаквано, но не и за специалистите от енергийния отрасъл”, отбеляза Чижов в интервюто си. По думите му, конкретният момент може и да е бил изненадващ, но това, че нещата вървят в тази посока, могло да се предвиди.

Чижов изрази удивление, че в Москва не са чули от ЕС и дума на благодарност за това, че Русия е подкрепила европейската позиция. Чижов добави още, че „САЩ активно противодействаха на реализирането на „Южен поток”, като подчертаваха необходимостта Европа да намали зависимостта си от руските енергийни доставки”.

„В същото време обаче САЩ никога не обещаха на Европа, че сами ще заменят Русия като източник на енергоносители. Всички тези приказки за шистов газ и за шистов нефт, които ще потекат като река от САЩ, бяха приказки за непросветени”, отбеляза Чижов. Той посочи, че американското законодателство ограничава износа на нефт. Но дори и това законодателство да бъде отменено, американските експортни компании, получили лицензи за износ на газ, ще ги използват не на европейския, а на азиатския пазар, където цените на газа са 1,5 пъти по високи, посочи руският дипломат.