Руски депутат: Разположихме „Искандер” в Калининград
Модерните ракетни комплекси могат да нанесат ядрени удари по цели в радиус от 500 км
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 47
    17
Искандер
Снимка: EPA

Депутат от Думата потвърди днес, че Русия е разположила в своята Калининградска област усъвършенствани ракетни комплекси "Искандер", които могат да носят ядрен заряд, съобщават световните агенции.

Председателят на комисията по отбрана към Държавната дума Владимир Шаманов не уточни колко на брой са комплексите. "Разполагането на чуждестранна инфраструктура автоматично попада в списъка на мишените за приоритетно унищожение", добави той. 

Русия модернизира ракетния си арсенал до ЕвропаВ Калининград ще бъдат базирани комплекси "Искандер-М", които могат да се използват и за ядрен удар

В миналото Русия е заявявала, че системите "Искандер" са временно дислоцирани в Калининградската област в отговор на разгръщането на американски сили в балтийския регион. Тогава Вашингтон каза, че разполагането на такива ракети в близост до членките на НАТО Естония, Латвия, Литва и Полша е "дестабилизиращо". 

„Ройтерс” пояснява, че "Искандер" ("SS-26 Stone" по номенклатурата на НАТО) са мобилни системи за балистични ракети, които изместват съветските "Р-11" "Р-17" и "Р-300" ("Скъд" - по НАТО). Новата система се състои от двойка ракети с насочване и обсег до 500 км. Те могат да пренасят конвенционален или ядрен боен заряд. 

Калининградската област е руска територия, граничеща с Полша, Литва и Балтийско море

  • 47
    17
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре