Без какъвто и да е натиск от руска страна, много от страните по източния фланг на НАТО са ненадеждни – те си нямат доверие и не гледат с добро око на Запада. Това пише в пространен анализ директорът на московския център „Карнеги” Максим Саморуков.

Поводът – отричаните у нас информации, че НАТО (и Турция и Румъния в частност) се готви да създаде постоянна военна флотилия в Черно море.

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че не желае конфронтация с Русия, а по-късно заедно с президента Росен Плевнелиев и военния министър Николай Ненчев обявиха, че нашата страна никога не е била участник в подобен тип разговори.

Анализът с дата 4 юли т.г. беше препечатан от финансирания от Кремъл англоезичен портал „Спутник” в момент, в който НАТО обсъжда предизвикателствата пред себе си на среща във Варшава. На нея Ненчев също заяви, че за флотилия не е говорено.

„Със сигурност е по-лесно да си обясним непредсказуемостта на България с руско енергийно изнудване, натиск, корупция или други страховити кагебейски трикове. Това обяснение е психологически удобно, но не е вярно”, пише Саморуков.

Според него премиерът Борисов е „възможно най-далеч от това да бъде кукла на конци на Кремъл” и даже е „един от най-русофобските политици”, като така е „закопал” всички големи двустранни проекти. „Ако Кремъл можеше лесно да накара Борисов да взема решения, защо Москва не направи нищо, когато той дръпна шалтера на „Бургас-Александропулис” или „Белене” и „Южен поток”?”, запита анализаторът.

По думите му страната се е отказала от участие във флотилията на НАТО и така е променила целия проект по две причини: София има притеснения по отношение на външната политика на Анкара, а освен това политическото ръководство на страната ни не е получило никаква подкрепа от Запад след захлаждането в търговските отношения с Русия.

Анализаторът посочва, че българското ръководство е имало сериозни съмнения, че неговите сили ще се окажат под турско командване и след това – въвлечени от Анкара във военен конфликт с Русия.

Според Саморуков продължавалото с години пренебрегване на България от западните страни в крайна сметка е преляло чашата на търпението: „Борисов беше абсолютно уверен, че като изпълнява всички възможни ангажименти пред Запада, няма как да не получи нищо в замяна. (...) Компенсация обаче не последва – това, което според Борисов е жертва, на Запад е просто спазване на правилата”.

Именно дошлото в същия ден като отказа на София за флотилията решение за „Белене” показва, според директора на „Карнеги”, каква е цената на сляпото следване на западните съвети.