Руската полиция задържа водача на опозицията Алексей Навални и още над 500 души на протестен митинг срещу корупцията в центъра на Москва.

Хиляди демонстранти откликнаха на призива на Навални за протест и организираха митинги на различни места из страната въпреки забраната на повечето от местните власти. В руската столица се събраха над 3000 души.

„При мен всичко е наред, няма нужда да се биете за мен”, написа в туитър акаунта си самият Навални, призовавайки протестите да продължат. 

При ареста му няколкостотин демонстранти се струпаха около полицейския автомобил и се опитаха да му попречат да откара опозиционера.

На уебсайта си Навални обяви, че протестни прояви са планирани в 99 града, но в 72 от тях властите се противопоставили на свикването им под различен претекст – операции по почистване, концерти за църковни камбани или прояви, организирани от поддръжници на Кремъл.

По-рано този месец опозиционерът изнесе информация, обвиняваща премиера Дмитрий Медведев, че контролира империя за недвижими имоти чрез тайна мрежа от неправителствени организации. В 50-минутно видео в „Ютюб”, което беше гледано над 11 млн. пъти, той описва тактиките, използвани от руския премиер. До момента Медведев все още не дал изявление по темата.