Руският опозиционер Алексей Навални не може да се кандидатира в президентските избори, защото има наказателна присъда за криминално престъпление, обяви Централната избирателна комисия на Русия.

„Навални няма пасивни избирателни права”, гласи съобщението на руската ЦИК.

Навални – виден борец срещу корупцията и противник на Кремъл, през февруари беше признат за виновен по дело за незаконно присвояване и осъден на пет години затвор условно.

Самият той твърди, че делото е скалъпено, за да му попречи да се кандидатира.

Въпреки това, по думите му, няма правни пречки за неговото участие в президентските избори през март 2018 г., тъй като в руската конституция е записано, че нямат право да избират и да бъдат избирани „лица, които пребивават в места за лишаване от свобода”, а той е осъден условно, предаде ТАСС.

По този повод руската ЦИК заявява в съобщението си: „Относно липсата на посочените ограничения в т. 3 на чл. 32 на конституцията трябва да се отбележи: конституцията (т. 3 на чл. 55) директно предвижда в редица случаи възможността за ограничаване на правата и свободите на човека и гражданина с федерален закон”.

От ЦИК на Русия казаха още, че организирането на т. нар. предизборни щабове в подкрепа на кандидатурата на Алексей Навални не се регулира от изборното законодателство, защото още не е обявено началото на предизборната кампания.

Изборите за президент на Русия трябва да се състоят през март 2018 г. Решение за произвеждането им трябва да се вземе през декември 2017 г.