Хакери са откраднали повече от 2 милиарда рубли (31 милиона долара) от кореспондентски сметки в Руската централна банка, предаде Ройтерс.

Служителят на банката Артьом Сичов съобщи за загубите на пресконференция. Той добави, че хакерите са се опитали да отмъкнат 5 милиарда рубли. Сичов коментира разпространено вчера съобщение на банката за хакерската атака, в което не се съобщават никакви подробности.

Финансовите регулатори призовават напоследък банките да увеличат мерките за сигурност след серия от обири на банки по целия свят. Опасенията от хакерски атаки се увеличиха след февруари, когато неизвестни киберпрестъпници откраднаха 81 милиона долара, които централната банка на Бангладеш държала на депозит във федералния резерв в Ню Йорк. 

Освен това вчера Русия съобщи, че е разкрила заговор на чуждестранни шпионски служби за предизвикване на хаос в банковата система на страната чрез координирана вълна от хакерски атаки и лъжливи съобщения в социалните медии за предстоящи банкови фалити, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.