Руската авиация поднови днес интензивните бомбардировки над източната част на Алепо, която се намира под контрола на сирийските бунтовници, след няколко дни на относително затишие, съобщиха представител на опозиционните сили и Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитирани от Ройтерс.

Най-засегнати от днешните въздушни удари са кварталите "Бустан ал Касри" и Фердус, каза пред Ройтерс Закария Малхифджи от бунтовническата групировка "Фастаким", действаща в Алепо. Според сирийския център днешните бомбардировки са най-тежките от доста време.

Те са причинили смъртта на най-малко 12 души, каза директорът на центъра Рами Абдел Рахман, цитиран от ДПА. Сред загиналите са четири деца.

Москва и Дамаск намалиха интензивността на бомбардировките миналата седмица, за да позволят на цивилните да напуснат източните предградия. Властите в Дамаск казаха, че бунтовниците, блокирани в Алепо, могат да напуснат заедно със семействата си, ако предадат оръжията си. Бунтовниците отхвърлиха предложението, като го нарекоха измамно.

Снимка: Reuters

Ройтерс отбелязва, че президентът Башар Асад с подкрепата на руската авиация иска да си върне изцяло Алепо - най-големият град в Сирия преди началото на продължаващата от 5,5 години  гражданска война, който в момента е разделен между правителствените и опозиционните сили.

Франс прес описва обстановката в Алепо като отчайваща.

Кадри, заснети с дрон, показват размерите на опустошенията в града:

Хуманитарната организация "Лекари без граници" призова вчера за достъп до бунтовническите квартали на Алепо, за да може да окаже първа помощ на ранените опозиционни бойци в града. От началото на офанзивата на правителствените сили през последните седмици там са загинали няколко хиляди души.

В декларация на организацията се посочва, че нейният персонал в Алепо е силно изтощен и останал без запаси и горива. Организацията се грижи за осем болници в обсадения източен Алепо.

Според нея там са останали само 35 лекари при население от 275 000 души. Ранените спят извън болничните сгради, очаквайки помощ. ООН предупреди, че ако сирийските и руските бомбардировки продължат в същото темпо, до края на годината ще има още хиляди убити.

Снимка: bTV