Докато руските самолети обстрелват цели на Сирия, Кремъл разгръща пропагандната си машина за по-голяма подкрепа у дома. На 3 октомври т.г. държавната телевизия „Россия 24” излъчи в сутрешния си блок дълга прогноза за времето в страната, като, според водещата, условията били „много подходящи” за бомбардировки, съобщава радио Свободна Европа.

Тя отделя на Сирия цели 3 минути ефирно време, като за покритие се използват кадри от по-ранните удари.

„Октомври в Сирия обикновено е благоприятен за полети. Валежите са само веднъж на 10 дни и най-сериозните дъждове, до 18 мм, обикновено са на Север, където се извършва операцията на руските ВВС. Това обаче няма да повлияе на бомбардировките”, казва синоптикът.

От думите ѝ се разбира също, че температурите са идеални за обстрел от въздуха и няма риск облачността да провали операцията.

За целта даже е приготвена графика, от която зрителят разбира, че руските ВВС хвърлят бомби от височина, по-малка от тази на облачната покривка.

За сметка на това остава рискът от пясъчни бури. „Самата природа ни кара да бързаме”, казва по този повод водещата.

Жанрът „прогноза с политически елементи” не е нов. Друг синоптик от „Россия 24”, Вадим Заводченков, придоби международна популярност през 2013-2014 г., когато предупреждаваше от ефира протестиращите в Украйна, че на масовото мероприятие може да хванат грип или даже да се разболеят от рак на белия дроб заради токсичния дим, припомня „Свободна Европа”.