Руската компания „Атомстройекспорт” е увеличила исканите компенсации от Националната електрическа компания на България (НЕК) за отказа от изграждането на АЕЦ „Белене” на 1 млрд. евро, в рамките на делото което се гледа от Международния арбитражен съд и Международната търговска палата в Париж. Това се казва в официално комюнике на руската компания, разпространено от РИА „Новости”.

„Увеличаването на исканите компенсации се обуславя от факта, че на този етап проектът е окончателно прекратен от правителството на България, изтекъл е срокът на действие на споразумението от 29 ноември 2006 г., а НЕК продължава да отказва да изплати на „Атомстройекспорт” обезщетения за понесените загуби. В тази връзка, новите искания на „Атомстройекспорт” включват стойността на всички работи, изпълнени по проекта (бел ред. - за АЕЦ „Белене”), стойността на оборудването за целия цикъл на подготовка, загуби и други. Общата сума с увеличените искове за компенсации достига около 1 млрд. евро”, се казва в комюникето на руската компания.

През юли 2011 г. „Атомстройекспорт” подаде иск в Международния арбитражен съд и Международната търговска палата в Париж срещу НЕК с искането да бъдат изплатени компенсации от 58 млн. евро за работата по прекратения проект за изграждането на АЕЦ „Белене”. Този иск се сята за първия в отношенията между двете страни, посочва РИА „Новости”.

Тогава представител на „Атомстройекспорт” разясни, че мярката е била процесуално необходима, тъй като става въпрос за заплащане на изпълнената работа, по което и двете страни са подписали меморандуми. Според него „Атомстройекспорт” е изпълнил определен обем работа по оборудването на АЕЦ, привличайки по молба на българската страна кредитни ресурси. След това от българската страна заявиха намеренията си да подадат насрещен иск срещу „Атомстройекспорт”, без да уточняват в какво се изразяват нейните претенции, допълва агенцията.

В началото на октомври 2011 г. Националната електрическа компания на България подаде иск срещу „Атомстройекспорт” в Арбитражния съд в Женева на стойност 61 млн. евро, на основание задълженията на руската компания към българската по рамковия договор от 28 ноември 2007 г. и допълненията към него.

Търгът за строителството на АЕЦ „Белене” беше обявен през 2005 г. и за негов победител беше избрана „Атомстройекспорт”. Споразумението за оборудването на АЕЦ „Белене” е подписано на 29 ноември 2006 г.

През следващата 2007 г. руският проект за АЕЦ „Белене” е признат за съответстващ с европейските технически изисквания към атомни електроцентрали с реактори с лека вода от ново поколение, а на 18 януари 2008 г. беше подписано договорното споразумение за оборудването на централата.

На 28 март 2012 г. правителството на България официално обяви прекратяването на проекта за АЕЦ „Белене”.

  • Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев
  • Изваждаме файтоните и впрегатните волове, ако няма "Белене"
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • Проектът "Белене" очаква новото правителство
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови