Русия ескалира войната в Сирия, като взима на мушка умерената опозиция, предупреди днес американският министър на отбраната Аштън Картър, цитиран от Ройтерс.

В реч по време на посещение в Испания Картър сравни опитите на Москва да укрепи режима в Дамаск като това да "се вържеш към потъващ кораб".

Съединените щати обсъждат с Турция нарушаването на въздушното й пространство от руски изтребител, участващ във военновъздушната кампания на страната си в Сирия, отбеляза той.

Тази седмица министърът на отбраната на САЩ е на обиколка в Европа, основна тема на разговорите му по време на която ще бъде борбата с тероризма и по-конкретно срещу джихадистката групировка "Ислямска държава". След Испания Картър ще посети още Италия, Брюксел (за среща на министрите на отбраната на страните от НАТО в четвъртък) и Великобритания в петък.

На среща с испанския си колега Педро Моренес американският министър на отбраната каза, че кралството е било силен партньор на Съединените щати в Ирак и Афганистан, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Моренес заяви, че САЩ имат ключово значение за сигурността на Испания.