Русия обяви, че засилва ударите срещу "Ислямска държава" в Сирия в отговор на разкритията за атентат срещу руския самолет.

При френските и руските въздушни удари през последните 72 часа в северната част на Сирия са били убити поне 33 терористи от „Ислямска държава". Това съобщиха от Сирийския център за наблюдение на човешките права.

Руски стратегически бомбардировачи са обстрелвали позиции на ИД. В операцията са били използвани и крилати ракети.

Президентът Владимир Путин посети командния център на военното министерство в Москва. Той даде нареждане на командира на гвардейския ракетен крайцер „Москва", който се намира в Средиземно море, да се координира с френска военноморска група, която скоро ще пристигне в региона, и да си сътрудничи с тях като със съюзници.

„Скоро в района на вашите действия ще пристигне френска военноморска група, водена от самолетоносач. Трябва да бъде установен директен контакт с французите и да се работи с тях като със съюзници", коментира Путин.

От своя страна френският министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан заяви, че промяната на позицията на Русия в Сирия прави възможно създаването на единна коалиция против "Ислямска държава".

Обръчът около ИДИЛ се затяга. Американският самолетоносач "Хари Труман" ще пристигне в Средиземно море, за да помогне на международната антитерористична коалиция, съобщи сп. "Дифенс нюз". Корабът може да се присъедини към френския атомен самолетоносач "Шарл дьо Гол" .

"Ал Нусра" свалили руски дронове

Фронтът "Ан Нусра" - сирийският клон на Ал Каида, обяви чрез Туитър, че негови бойци са  свалили два руски безпилотни разузнавателни самолета в Северозападна Сирия, предаде Франс прес.

Ако съобщението се потвърди, това ще е първият път, когато джихадистите и съюзнниците им са успели да свалят руски летателен апарат от началото на военната намеса в Сирия, предприета от Москва на 30 септември.

Все още е трудно обаче да се определи коя от страните в конфликта е използвала тези дронове, тъй като на 23 септември сирийската армия за пръв път употреби такива апарати, получени от Русия.

"Два руски разузнавателни самолета паднаха на военното летище Абу Духур", писа снощи в Туитър кореспондент на "Белия фар" - медийната мрежа на Фронта "Ан Нусра".
Той е качил в мрежата две снимки на катастрофирал самолет и още две на самолет на земята, обвит в пламъци, а зад него се виждат сирийски изтребители, посочва АФП.