Руският президент Владимир Путин е разпоредил с публикуван днес указ да бъде прекратено споразумението със САЩ за унищожаването на обогатен плутоний за военни цели, предадоха „Ройтерс” и ТАСС.

Подписаното през 2000 г. споразумение, влязло в сила през 2010 г. предвиждаше всяка от страните да унищожи по 34 тона плутоний чрез изгаряне в ядрени реактори и други начини.

Като мотиви за денонсирането на договора в указа се посочват: "заплаха за стратегическата стабилност вследствие на неприятелски действия на САЩ спрямо Руската федерация", "неспособността на САЩ да изпълнят условията по унищожаването на излишния оръжеен плутоний", както и "необходимостта да се предприемат неотложни мерки по защита на сигурността на Руската федерация.

Веднага след обнародването на президентския указ депутатът от Либералдемократическата партия Леонид Слуцки, която е кандидат за председател на комисията по външна политика, заяви, че Държавната дума е готова да разгледа в спешен порядък въпроса за прекратяване на споразумението със САЩ.

Говорител на държавната корпорация "Росатом" декларира, че тя е изпълнила "предсрочно пътната карта по проекта", който предвижда унищожаването на излишния плутоний.